Adevărul despre BCAA (aminoacizii cu lanțuri ramificate)

În cazul acestui supliment, mai mult nu înseamnă mai bine – adevărul despre BCAA (aminoacizii cu lanțuri ramificate)

DE ADAM BORNSTEIN

Întrebare: Ar trebui să iau BCAA (aminoacizi cu lanțuri ramificate) pentru creștere musculară?

Aminoacizii cu lanţuri ramificate (BCAA) au început să fie consideraţi un supliment care îţi permite să te antrenezi pe stomacul gol fără riscul pierderii de masă musculară. Totuşi, ca şi în cazul proteinei, doze mai mari de BCAA nu înseamnă neapărat rezultate mai bune, iar dozele uriaşe pe care le iau unii sportivi reprezintă o greşeală. BCAA înseamnă leucină, izoleucină şi valină, de obicei în proporţie de 2:1:1.

###

Leucina este cea mai importantă componentă, din moment ce este cunoscută drept „factor anabolic”, acţionând drept semnal pentru sinteza proteică. Un studiu publicat în revista Nutrition & Metabolism (Nutriţie & Metabolism) a arătat că în cazul unui consum caloric sau proteic scăzut, acest semnal nu poate preveni catabolismul.

Deşi ar trebui să iei neapărat BCAA (cam 10 grame înseamnă o porţie, de regulă), mai ales dacă efectuezi exerciţii pe stomacul gol, necesarul tău depinde şi de câtă proteină consumi în total. BCAA sunt bogaţi în leucină, dar aşa sunt şi toate sursele de proteină completă. Indiferent dacă bei un shake proteic sau înfuleci o friptură, consumi în mod automat şi BCAA, inclusiv leucină.

Deci, iată sfatul meu: Dacă te străduieşti din greu să-ţi acoperi necesarul proteic, mai ales în cazul în care călătoreşti sau ţii un regim alimentar drastic, aminoacizii cu lanţuri ramificate reprezintă o alegere excelentă. Dar dacă deja ai o dietă bogată în proteine, nu mai adăuga pe deasupra şi BCAA cu speranţa că astfel îţi vei îmbunătăţi rezultatele. Studiile au demonstrat că, în comparaţie cu un consum adecvat de proteine, BCAA nu oferă vreun avantaj suplimentar.

RECOMANDĂRI


BCAA + L-Glutamine (Muscle Recovery) Combinație de BCAA și L-Glutamină (3600 mg / porție de 3 capsule).

Premium BCAA Powder – Supliment nutritiv pentru susținerea unor eforturi musculare intense, în special pentru sportivi. Pulbere pentru prepararea unei băuturi cu gust de fructe exotice conținând L-leucină, L-izoleucină și L-valină.

Maximum BCAA Syntho + PTK – Aminoacizi cu lanțuri ramificate sintetici. Spre deosebire de cei naturali, obținuți din melasă, aceștia se asimilează mai bine, efectul asupra nivelului de energie fiind mai evident. Are proporția ideală (2:1:1) a celor 3 aminoacizi: 3.000 mg L-Leucină, 1.500 mg L-Izoleucină si 1.500 mg L-Valină per porție.

Vezi și alte produse din categoria Aminoacizi – WEIDERGHID SUPLIMENTE