Concepte clasice

Concepte clasice! AARON SWEET este în continuare adeptul practicilor clasice din culturism – şi, drept rezultat, progresează  grozav.

De Joe Wuebben

Culturism de şcoală veche – Concepte clasice

Cu doar câţiva ani în urmă, Aaron Sweet lupta încă împotriva moştenirii sale genetice, de ectomorf. Acum, la  46 de ani, are fizicul unui model de fitness, datorită culturismului de şcoală veche, şi unui program corespunzător de antrenament şi dietă.

„Ai impresia că în fiecare săptămână apare un nou tip de dietă”, spune Sweet, director de proiect la Can Do Fitness în Edgewater, NJ. „Sunt aceste diete aşa de grozave?” S-a  ferit de aceste noi tendinţe, rămânând fidel unui regim de tip culturist, cu şase mese mici pe zi, menţinând consumul de proteină la un nivel ridicat şi controlând strict aportul de carbohidraţi. „A funcţionat pe vremuri, şi funcţionează şi acum”, spune el.

Mult mai important decât principiile din spatele acestor diete, totuşi, este să ai disciplina necesară pentru a nu renunţa. „Oamenii reacţionează în mod diferit la regimul alimentar”, explică Sweet. „După toţi aceşti ani de încercări şi eşecuri, am ajuns la concluzia că dieta tradiţională din culturism mi se potriveşte perfect. Dar trebuie să te ţii de ea. Iar acest lucru poate fi dificil, pentru că e foarte plictisitor. Când prietenii mei ies prin baruri după serviciu, eu nu beau nimic. Trebuie să alegi.”

ANTRENAMENTUL

Creşte greutatea la toate exerciţiile pe măsură ce scade numărul de repetări. La setul final, de opt repetări,  fă un set descrescător, adăugând astfel încă 15 repetări.

Antrenament conceput de antrenorul lui Sweet, Andrew Mastice:

Împins de la ceafă 4* (SET.)/ 15, 12, 10, 8 (REP.)

Extensii pentru tricepși deasupra capului 4  (SET.)/ 15, 12, 10, 8 (REP.)

Ridicări frontale cu gantere, alternativ 4 (SET.)/ 15, 12, 10, 8 (REP.)

Ridicări laterale cu gantere 4 (SET.)/ 15, 12, 10, 8 (REP.)

Fluturări cu gantere din aplecat 4  (SET.)/ 15, 12, 10, 8 (REP.)

Ridicări de umeri 1  (SET.)/ Până la epuizare**

* Nu include un set de încălzire, de 20 de repetări.
** Începe cu cea mai grea pereche de gantere cu care poţi face 8 – 12 repetări. După ce ajungi la epuizare, scade greutatea cu două kilograme şi jumătate, şi fă iarăşi repetări până la epuizare. Continuă în acest fel până ajungi la aproximativ jumătate din greutatea cu care ai început. De exemplu, începe cu gantere de 50 de kilograme, pentru ca în final să ajungi la ganterele de 25 de kilograme.


GHID SUPLIMENTE