PROFESIONISTA IFBB FIGURE MARY ELIZABETH LADO TE INVITĂ SĂ ÎNCERCI UN PROGRAM DUR PENTRU A-ȚI SCULPTA DORSALII, A-ȚI ÎNTĂRI TRAPEZII ȘI A-ȚI MĂRI ÎNCREDEREA ÎN TINE

DE JON FINKEL
FOTOGRAFII DE JOAQUIN PALTING

A TRECUT MULT TIMP DE LA ZILELE CÂND ERA „SPERIETOAREA MARY.“ Să ne înțelegem, Mary Elizabeth Lado nu era poreclită “sperietoare” din cauza felului în care arăta (evident) – a primit această poreclă din cauza faptului că nu prindea mingea la softball. Cariera sportivă a lui Mary nu a început pe o scenă de concurs, ci ca prinzător în echipa de softball a liceului.

Filosofia antrenorului meu din liceu era să ia cea mai puternică jucătoare din echipă și să o transforme în prinzător.

MARY ELIZABETH LADO

Mary a avut un sezon foarte bun și a câștigat o bursă de sportiv la Chipola Junior College în Marianna, Florida, în 1996. După doi ani la nivel de competiții de juniori, i s-a oferit o bursă la Georgia Southwestern State University (Americus). “M-am adaptat rapid deoarece competiția de juniori era aproape la fel,” a spus ea. Bursa pentru softball poate conduce spre antrenorat, ceea ce, în cazul lui Mary, a dus-o spre sala de forță. Ea explică astfel ce s-a întâmplat: “Când zilele mele la colegiu s-au terminat (în 2001), m-am mutat înapoi în Louisiana și am început să mă joc cu greutățile ca un fel de mic hobby. Am întâlnit un culturist care m-a întrebat dacă mi-a trecut vreodată prin cap să concurez (la figure), și am fost surprinsă să aflu că există așa ceva.”

Doi ani mai târziu, în 2003, a participat la primul ei concurs în New Orleans și și-a câștigat categoria. Imediat după acest debut, a ocupat locul doi la NPC Louisiana, iar apoi locul unu la NPC Greater Gulf States. I-a mai trebuit un singur an pentru a deveni profesionistă IFBB; apoi și-a făcut debutul la profesionism în 2005 la Figure Internațional în Columbus, Ohio, și s-a clasat a treia după Jenny Lynn și Monica Brant-Pecham, amândouă vedete în acest sport. “Am fost șocată să termin atât de sus,” spune ea. “Să te clasezi imediat după două femei la care mă uitam doar prin reviste, era incredibil.” Însă entuziasmul lui Mary a avut viață scurtă pentru că adevărata încercare apăruse la orizont.

În timp ce Mary concura în Spania, a aflat vestea că uraganul Katrina lovise New Orleans, localitatea în care locuia. “Am fost îngrozită și îngrijorată tot timpul pentru că mama mea, fratele și câinele au trebuit să fugă din calea furtunii,” spune Mary. “Nu am auzit nimic despre ei timp de patru zile după ce a lovit uraganul, și eram distrusă. Singurul lucru pe care-l puteam face pentru a atenua stresul era să mă antrenez. Când în sfârșit am primit vestea că ei sunt bine, am fost foarte ușurată.”

Familia fiindu-i în siguranță, a venit timpul să se concentreze pe cel mai important eveniment al carierei sale – Figure Olympia 2005. “Pentru că sala și magazinul alimentar fuseseră afectate de uragan, a trebuit să mă pregătesc pentru concurs la casa unui prieten care era la două ore de drum în afara orașului,” spune Mary. Am putut să mă concentrez puțin, și am făcut ce am putut cu antrenamentul.”

Nu este nevoie să se mai spună, cu tot ce s-a întâmplat în viața ei, Mary a nu fost în stare să-și atingă forma pe care ar fi vrut-o și a terminat pe un dezamăgitor loc cinci. “Pur și simplu nu am avut încredere în mine, și acest lucru s-a văzut pe scenă.” În timp ce unele sportive își găseau scuze, Mary a șters totul și s-a apucat din nou de treabă pentru a-și atinge scopul.

“Am folosit rezultatul dezamăgitor drept semnal de trezire,” spune ea. „Eram hotărâtă să-mi arăt mie, dar și fanilor mei, ce puteam face.“ Prin urmare, Mary și-a luat un alt antrenor, și-a schimbat dieta, și-a re-evaluat antrenamentele și în numai trei luni a obținut o victorie la Figure International 2006, cel de-al doilea mare titlu din acest sport.

“Nu am făcut altceva decât să plâng după ce am câștigat,” își amintește ea. “Dieta și antrenamentele au adus răsplata.” Apoi a ocupat locul șase la Figure Olympia 2006, a câștigat din nou Figure International 2007, iar în 2008 a ieșit pe locul 5 la Olympia.

Acum, Mary se antrenează în continuare și lucrează la site-ul ei pentru a furniza informații online despre antrenament. “Când pierzi și apoi o iei de la capăt așa cum am făcut eu, câștigi o enormă încredere în tine,” explică ea.

PROGRAMUL DE ANTRENAMENT

EXERCIȚIU

SETURI

REPETĂRI

Ramat cu gantera

4

12

Ramat la helcometru din stând

5

10

Ramat cu bara T

4

10

Tracțiuni la helcometru / bară

5

10

Pentru cardio, Mary folosește StepMill în fiecare dimineață și noapte. În extra-sezon, face 30-40 minute la fiecare sesiune, iar înainte de competiții crește până la o oră de fiecare dată.

ÎMPĂRȚIREA ANTRENAMENTULUI

ZIUA PARTE ANTRENATĂ
1 Picioare
2 Piept
3 Spate
4 Umeri
5 Brațe
6 Numai cardio
7 Numai cardio

 

Ramat cu Gantera

ramat-cu-gantera

Ramat la Helcometru

ramat-la-helcometru

Ramat cu Bara T

ramat-cu-bara-t

Tracțiuni la Helcometru / bară

tractiuni-la-helcometru-bara


GHID SUPLIMENTE