FILOSOFUL REBEL AL CULTURISMULUI NE-A ÎNVĂŢAT CUM SĂ MICŞORĂM VOLUMUL ŞI SĂ MĂRIM INTENSITATEA

DE GREG MERRITT

Pentru a-l înţelege pe Mike Mentzer trebuie să înţelegi culturismul anilor ’70. Campionii de atunci se antrenau în mod obişnuit de două ori pe zi şi îşi lucrau fiecare parte a corpului de trei ori pe săptămână cu câte 20 sau mai multe seturi la fiecare sesiune. Mentzer a numit asta nebunie, susţinând că era o abordare cu prea multă anduranţă şi nu suficiente seturi de stimulare a creşterii sau odihnă. A adoptat preceptele de mare intensitate ale lui Arthur Jones formulând propria sa filosofie: Heavy Duty. Reţeta sa era formată din seturi cu puţine repetări duse până la epuizare şi chiar peste în antrenamente scurte şi puţine. Cariera competiţională a lui Mentzer a fost intensă şi de puţină durată, ca şi antrenamentele sale. A câştigat Mr. America la 24 de ani, dar după un controversat loc cinci la Mr. Olympia 1980 s-a retras la 28. Totuşi, rebelii culturismului au îmbrăţişat Heavy Duty până la moartea sa în 2001, iar principiile sale – adoptate de câştigătorul a şase titluri Mr. Olympia Dorian Yates – continuă să influenţeze programele de antrenament.

SFATURI HEAVY DUTY
– Seturile trebui să fie duse până la epuizarea absolută şi peste, iar astfel de seturi trebuie să fi e ţinute la minim. Pentru a împinge un set peste nivelul epuizării cu repetare completă, trebuie să ai un partener la repetările forţate.
– Pune accent atât pe partea excentrică a repetării cât şi pe cea concentrică.
– Pentru a maximiza recuperarea, antrenamentele trebuie să fi e scurte şi rare.
– Dacă nu ai un partener care să te asiste la repetările forţate, fă repetări pauză-odihnă odată ce ai atins epuizarea la un set. Odihneşte-te 10–15 secunde apoi fă o repetare. Repetă de două-trei ori.

Programul lui Mentzer pentru tricepşi
Extensii în jos la helcom. 1–2 (SET.) 6–8* (REP.)
Flotări la paralele cu greut. 1–2 (SET.) 6–8 (REP.)
Extensii din culcat 1–2 (SET.) 6–8* (REP.)

CARIERA LUI MENTZER
1976 – câştigător Mr. America
1978 – căştigător al Campionatului Mondial categoria grea
1979 – câştigător Mr. Olympia categoria grea


GHID SUPLIMENTE