Gina Carano, starul de la luptele MMA și American Gladiators, e cea mai drăguță fată care te va snopi în bătaie.

de Eric Velazquez

Să fim înțeleși de la început în privința unui lucru: Gina Carano e cea mai rea femeie de pe planetă. Ne dăm seama că zâmbetul supus, încadrat de gropițe, ar putea contrazice această etichetare, dar e adevărat. Îndoiți-vă pe socoteala voastră. Un amestesc fermecător de feminitate și ferocitate, Gina Carano poate lovi nebunește cu mâinile (și cu genunchii și picioarele). Dar ultra popularul star MMA și membrul din distribuția American Gladiators n-a avut întotdeauna parte de lumini strălucitoare și audiențe mari. Au fost vremuri când furia lui Carano era pusă în valoare când se solicita.

“Eu și prietenii mei eram într-o seară într-un bar și o fată avea o problemă cu mine fiindcă credea că flirtez cu prietenul ei, ceea ce nu făceam, își amintește Carano. Am ignorat-o pur și simplu, și asta a făcut-o să fie și mai furioasă pe mine, cine știe din ce motiv. Așa că a început să o atace verbal pe colega mea de cameră, care e foarte mignonă. Atunci mi-a captat atenția.”

“Gardienii știau că nu eram eu capul răutăților, și au început s-o conducă pe fată afară prin ieșirea din spate. Voiam să mă lupt cu ea, dar gardienii m-au oprit și mi-au zis să uit de incident și să nu mă duc afară. Dar eram așa de frustrată încât mi-am scos pantofii cu toc, i-am lăsat înăuntru și m-am dus în spate unde era ea. Singură.”

Carano, singura apărătoare a onoarei colegei ei de cameră, a înfruntat-o pe fată – împreună cu gașca ei beată, beli-gerentă – scoțând untul din ea.

“Am lovit-o cu pumnii, m-am urcat pe ea și am început să arunc niște bombe, spunea ea cu un chicot. Dar apoi unul din prietenii ei m-a apucat de păr și m-a îndepărtat de ea, și apoi au venit gardienii.”

“Dar sunt mai mândră de ceea ce am făcut de atunci în ring.”

Are și de ce să fie. De departe cea mai tare luptătoare feminină din lumea artelor marțiale mixte – în privința aspectului fizic ca și în privința popularității în creștere – Carano a deținut un record imaculat de 5-0 (două knockout, o supunere) în cușcă și a făcut parte din prima echipă de luptătoare feminine MMA aprobată, eveniment televizat de Showtime și care a avut loc în Southaven, Mississippi, în Februarie 2007. (Carano a fost programată să lupte în cadrul premierei de pe CBS TV a Saturday Night Fights, producător EliteXC, pe 31 mai). Înainte de a ajunge în circuitul MMA și-a construit un record de 12-1-1 la luptele de stil Muay Thai. E de înțeles, deci, că a devenit poster-girl pentru echipa în dezvoltare de luptători ai Pro-Elite. Dar cum ajunge o fată precum Carano – afabilă, modestă, nostimă – să-și câștige existența în lumea tumultoasă a artelor marțiale?

Intrarea ei în lumea luptelor s-a petrecut când un instructor de Muay Thai a făcut o remarcă despre greutatea ei.

“Am intrat într-o zi într-o sală de sport să urmăresc antrenamentul de Muay Thai al prietenului meu de atunci, și unul dintre antrenorii de Thai mi-a zis Vai, dragă, ești grasă, trebuie să pierzi din greutate!, spune ea, cu cel mai bun accent Thai al ei. “M-am gândit că toată lumea poate să te facă să te simți prost în privința slăbitului, dar tailandezul ăsta n-avea nimic de pierdut sau de câștigat spunând ce a spus. Asta m-a împins să mă înscriu pentru 20 de lecții și de atunci nu m-am oprit.”

gina-carano-workingout

RĂSPUNDE PROVOCĂRILOR

Asta o caracterizează pe Carano – răspunde la soneria oricărei provocări. Când a fost selecționată pentru trecerea de la Muay Thai la MMA, mulți au văzut în ea o țintă ușoară. “Doar pune-o la pământ și supune-o,” era raportul dominant despre novice din cușcă. Dar detractorii ei ignorau o parte importantă a formării sale. “Bineînțeles, trebuie să te antrenezi și să devii mai versat în chestiunile de la sol cum ar fi jiu-jitsu și wrestling, dar tranziția mea a fost naturală, pentru că am crescut luptându-mă mereu cu băieții și făcând skandenberg”, spune ea. “Așa că atunci când adversarele mele au crezut că pot pur și simplu să mă doboare și să mă supună, nu s-a întâmplat neapărat asta. Nu știau că eu aveam experiență în a fi băiețoasă!” Prima ei adversară MMA, Leticia Pestova, a descoperit asta într-un mod neplăcut, ratând o lovitură la o doborâre, a ajuns ea însăși pe covoraș. Carano era cea în poziția de deasupra, turnând pumni pe fața și în capul lui Pestova la fel ca un piston, până când arbitrul a pus capăt luptei. O luptă, un knockout – Carano își începea cariera în MMA amuțind criticii.

ZÂMBET ÎN LUMINA REFLECTOARELOR

În ziua de azi v-ar fi greu să găsiți pe cineva care să manifeste rezerve privind potențialul lui Carano din ring și din afara lui, în mare parte datorită purtării ei în cușcă, dar parțial pentru că o cunosc mai bine. Între două lupte, echipa ei i-a sporit vizibilitatea, profitând de niște oportunități cheie. În 2007, Carano a fost mentor pentru luptători Muay Thai aspiranți, în cadrul emisiunii Fight Girls.

REACȚIE CONDIȚIONATĂ

GINA CARANO ȘTIE CĂ ÎNTR-O LUPTĂ O CONDIȚIE BUNĂ ȘI O NUTRIȚIE SOLIDĂ POATE FI DIFERENȚA DINTRE VICTORIE ȘI UN SET DE COPCI FLUTURE PE FRUNTE

Despre diferența dintre Muay Thai și artele marțiale mixte

“Muay Thai implică mult stat în picioare și multe lovituri. În MMA, lucrul la sol cere cu totul altă condiție. A trebuit să înlocuiesc condiția mea de școală veche cu cea nouă. Să lovești pe cineva e complet diferit de a te rostogoli pe sol cu ei.”

Despre antrenamentul la sol

“La sol începem doar cu tehnica. Apoi trecem la antrenamentul cu o persoană – ei îi spun rostogolit. Poți face asta timp de 5-10 minute și să fii complet epuizat.”

Despre o zi tipică

“Nu m-am uitat niciodată cu adevărat la greutăți. Am un corp foarte natural, mușchi foarte naturali, și întotdeauna am fost atletică. De obicei fac Pilates și yoga dimineața, și apoi după-amiaza lucrez cu un antrenor pentru putere și rezistență, la Xtreme Couture în Las Vegas. Asta nu-mi crește masa musculară sau mă face mare, dar mă face puțin mai puternică și acționează asupra rezistenței și tonificării.”

Despre antrenament ca meserie

“Am o viață foarte frumoasă. Pot să mă concentrez asupra minții mele, a corpului meu și a spiritualității mele.”

Despre pauzele de la antrenament

“Sunt categoric o persoană de genul muncește mult, joacă dur. Fac asta pentru că îmi place la nebunie. Pur și simplu mă iau după ceea ce cred că e bine pentru mine. Cred că e important să-ți faci timp să te concentrezi asupra ta.”

Despre nutriție

“Pe vremuri eram o extremistă. Mâncam suficient ca să supraviețuiesc când mă antrenam. Apoi când nu mă antrenam, mâncam tot ce puteam. Era aproape ca o disfuncție privind mâncarea. După ultima mea luptă, mi-am dat seama că îmi trebuie mai mult echilibru în viața mea.”

În 2008, a fost distribuită în reîncărnarea de către NBC a Gladiatorilor Americani, unde și-a luat numele de scenă Crush.

În timp ce Carano plănuiește să se întoarcă pentru un alt sezon al AG, ei și producătorilor le-a luat ceva timp să-i găsească nișa. Mi-au spus să nu zâmbesc atât, spune ea în timp ce afișează rânjetul ei de pisică. Uneori a fost dificial, dar și-au dat seama că așa e caracterul meu – zâmbesc, mă distrez, dar pot să fiu și serioasă în același timp. Dar misiunea de a crește expunerea și de a promova în același timp cauza femeilor în MMA a adus cu sine și critici aprinse.

Unii oameni au spus că sunt doar o fată drăguță care are parte de atenție, spune ea. Asta e foarte frustrant. De asemenea e ciudat pentru mine să aud asta, pentru că nu m-am considerat niciodată așa și nu m-am concentrat pe aspectul meu. Am fost întodeauna adevărată. Sunt doar o luptătoare.

Deci dacă adversarii ei sunt prinși de agitația din jurul liniilor lui Carano sau a celei mai recente ședințe foto a ei, este în regulă. Pot cere un autograf după ce au terminat de încasat loviturile ei.

carano-fight


GHID SUPLIMENTE