ACTORUL/CULTURISTUL LOU FERRIGNO NU ESTE DOAR HULK

DE BEN RADDING

LOU FERRIGNO NU ESTE DOAR HULK

Lou Ferrigno a pornit de la visele cu supereroi la a concura la Mr. Olympia cu eroul său din viaţa reală, Arnold Schwarzenegger, căruia îi va urma curând pe ecrane. Discutăm aici cu Incredibilul Hulk, care şi-a lansat recent site-ul ferrignofit.com, care te poate ajuta să te transformi în propriul tău antrenor.

Cum a fost să concurezi împotriva lui Arnold, care a fost idolul tău?

A fost foarte amuzant. Eram foarte onorat să fiu cu el pe scenă pentru că era Mr. Olympia la acea vreme (1974–’75), iar eu am luptat să câştig acel titlu. Ştiam că totul era între noi doi, pentru că noi dominam culturismul.

Te-ai simţit ca şi cum ai fi fost în umbra lui, sau ai mirosit că ai putea să-i faci faţă?

Trebuie să-ţi aminteşti, eram cu şase ani mai tânăr ca el, şi ştiam că aş mai fi avut nevoie de timp şi antrenamente, dar am vrut să fiu pe aceeaşi scenă cu el pentru că cucerisem deja Mr. America şi Mr. Universe de două ori. A fost solicitant şi din punct de vedere nervos, pentru că eu veneam direct de la Mr. America la Mr. Olympia, care este internaţional. Ştiam că era un salt important. Dar m-am felicitat pentru decizie, pentru că am concurat împreună.

Cum afost trecerea de la statutul de culturist la cel de Hulk?

Ei bine, când am venit din California pentru a mă antrena pentru Mr. Olympia 1977, a fost o audiţie – îmi aduc aminte că atunci când am auzit de asta, am vrut să obţin acest rol. M-am dus şi l-am obţinut. Am crezut că îl voi dezamăgi pe Joe Weider, dar Joe mi-a spus, “Nu-ţi fă griji. Fă rolul, apoi vino să concurezi anul viitor.” Astfel totul s-a potrivit foarte bine.

Ai fost un fan al benzilor desenate şi al supereroilor?

Imens. Am fost un fan extraordinar al lui Superman, Batman, şi Hulk, şi mi-a plăcut şi “Cei patru fantastici” toată viaţa, de când eram copil. Tot timpul îmi închipuiam că sunt Hulk când eram tânăr. Eram obsedat de forţă. Îmi amintesc când citeam Superman. Copil fiind, am avut parte de umilinţe, aşa că îmi doream să am aceeaşi forţă. Am mai povestit despre asta. După aceea a venit şi The [Incredible] Hulk, datorită fizicului – muşchii şi masa. Le-am avut pe amândouă.

L-ai jucat şi pe Hercule în 1983. Cum ai intrat în formă pentru acest rol?

M-am antrenat pentru Hercule ca şi cum m-aş fi antrenat pentru Mr. Olympia. Am dat atenţie fiecărui muşchi. M-am antrenat cel puţin două luni şi jumătate – am vrut să fi u în cea mai bună formă Odată ce eşti pe ecran, rămâne pentru totdeauna, nu te mai poţi întoarce să schimbi ceva. Şi ştiam că este o şansă pentru mine să joc fără machiaj, aşa că m-am antrenat. Ştiam – şi mi s-a spus – când am făcut acest film aş fi putut câştiga Mr. Olympia în acel an, în Munchen, Germania.

Cum te menţii în formă astăzi? S-au schimbat multe?

Mă antrenez la fel – cinci sau şase zile pe săptămână, dar mult mai uşor. Păstrez intensitatea ridicată, totuşi. Mă odihnesc numai un minut între seturi pentru a ţine sângele în mişcare; urmăresc pomparea. Dar fac cam acelaşi program. Piept şi spate, umeri, braţe şi picioare… mă antrenez, să zicem, trei sau patru zile,
apoi iau o zi pauză şi fac cardio vreo 20 de minute. Trebuie să-ţi conservi energia când înaintezi în vârstă. Mă antrenez cam o oră per total. Lucrez rapid.


GHID SUPLIMENTE